Friday, August 5, 2011

Gulai Ikan Tongkol

Resipi yg simple & lazat.
Bahan-Bahan:
1. 1 Kg Ikan Tongkol bersaiz kecil
2. 2 inchi halia
3. 2 batang serai
4. 3 inchi kunyit
5. 3 biji bawang putih
6. 3 biji bawang besar
7. 1 biji kelapa(ambil santan pekat sahaja)
8.  1/2 cawan air asam jawa
9. 2 tangkai daun kari
10. 1/4 cawan minyak masak
11.2 biji cili merah
12. 2 sudu makan serbuk kari ikan.
13. 2 sudu teh halba
Cara-Cara:
halia, serai, kunyit,bawang putih, bawang merah & cili merah ditumbuk dlm lesung. Jangan di blender sebab akan kurang wangi bila di tumis.
Panaskan kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yg telah ditumbuk. Bila dah naik baunya masukan daun kari ,halba diikuti dgn serbuk kari. Masukan air asam jawa dan tumis sehingga naik minyak.
Tambah santan dan bila sudah mendidih masukan ikan, tutupkan kuali dan perlahan api.Dalam masa 10 minit, gaul perlahan-lahan dan tambahkan garam, gula melaka dan aji no moto mengikut citarasa anda. Tutup kuali dan biarkan selama 15 minit. gaul perlahan-lahan sehungga kuah menjadi pekat.

No comments:

Post a Comment