Thursday, August 11, 2011

Lemon Chicken

Bahan-Bahan:
Untuk Ayam
1.Setengah ekor ayam
2.Satu biji telur
3.Empat sudu makan tepung jagung
Gaul ayam dengan tepung jagung dan telur. Perisakan dengan sedikit garam dan serbuk lada.
Goreng ayam dalam minyak yang banyak.(Ayam tengelam dalam minyak).Perlahankan api dan goreng selama 20 minit. Angkat dan tuskan. Bila dah sejuk potong ayam tadi dalam anggaran 2 inchi.(Ala Chicken Rice)
Susunkan atas pingan.


Untuk Kuah::
1.Setengah botol Sunquick Lemon.
2.Tiga biji lemon.(diperah dan ambil jusnya)
3.Satu batang serai (dihiris nipis macam duit siling 5 sen)
4.Dua helai daun limau purut (dihiris nipis)
5.Dua sudu teh chicken stock.
6.Tiga sudu makan gula.
7.Setengah liter air rebusan tulang ayam
8.Setengah mangkuk kecil tepung jagung dicampur dgn sedikit air.
Cara-Cara:
Campurkan bahan 1 hingga 7 dan gaulkan dalam api yang perlahan sehingga mendidih. Tambahkan tepung jagung agar kuah menjadi pekat.(Jangan pekat sangat) Tuangkan kuah di atas ayam dan hiaskan dengan lemon yang dihiris nipis serta cili merah dan daun bawang yang dipotong kecil.(seperti dalam gambar}
MUDAHKAN? Hidangan ini digemari oleh kanak-kanak.Amat sesuai dibuat untuk birthday party.
SELAMAT MENCUBA.

No comments:

Post a Comment