Friday, August 5, 2011

Laksa Sarawak



Bahan-Bahan:
1.1 pkt bihun (direndam, kemudian rebus & toskan)
2.5 biji limau kasturi (dibelah 2)
3.2 biji telur (di goreng nipis kemudian potong halus2]
4.1 ikat daun ketumbar
5.300gm udang (buang kulit & rebus)
6.200gm tauge (dicelur sekejap)
7. 1/2 dada ayam (direbus & mayang isinya)

Untuk Kuah:
1.300gm laksa paste
2.2 sudu makan otak udang
3.1 biji kelapa (ambil santan pekat sahaja)
4.1/2 tin susu cair
5.sedikit garam,gula & msg (mengikut citarasa anda)
Cara-Cara:
Rebus tulang ayam & kulit udang dengan 2 liter air. Bila sudah mendidih masukkan laksa paste dan masak dalam 30 minit. Toskan kuah laksa tadi menggunakan fine strainer.
Masak lagi sehingga mendidih.Masukan santan,otak udang, susu cair, gula,garam & msg. setelah 5 minit padamkan api. Jangan terlebih masak takut santan kembang.

Untuk Sambal:
1. 100gm cili kering ( buang biji & rebus)
2. 4 inchi belacan
3. 3 sudu makan minyak masak
Cara-Cara:
cili kering diblender dgn belacan sehingga lumat.
Tumiskan sehingga naik minyak.

Susunkan bahan-bahan diatas seperti dalam gambar ini.

No comments:

Post a Comment