Resipi2 yg mudah & sedang dibuat namun sedap rasanya. Bahan2nya pun murah, berpatutan harganya dan mudah didapati. Easy to follow step by step tasty recipes. The ingredients used are cheap, reasonable and readily available locally.
Friday, August 5, 2011
Laksa Sarawak
Bahan-Bahan:
1.1 pkt bihun (direndam, kemudian rebus & toskan)
2.5 biji limau kasturi (dibelah 2)
3.2 biji telur (di goreng nipis kemudian potong halus2]
4.1 ikat daun ketumbar
5.300gm udang (buang kulit & rebus)
6.200gm tauge (dicelur sekejap)
7. 1/2 dada ayam (direbus & mayang isinya)
Untuk Kuah:
1.300gm laksa paste
2.2 sudu makan otak udang
3.1 biji kelapa (ambil santan pekat sahaja)
4.1/2 tin susu cair
5.sedikit garam,gula & msg (mengikut citarasa anda)
Cara-Cara:
Rebus tulang ayam & kulit udang dengan 2 liter air. Bila sudah mendidih masukkan laksa paste dan masak dalam 30 minit. Toskan kuah laksa tadi menggunakan fine strainer.
Masak lagi sehingga mendidih.Masukan santan,otak udang, susu cair, gula,garam & msg. setelah 5 minit padamkan api. Jangan terlebih masak takut santan kembang.
Untuk Sambal:
1. 100gm cili kering ( buang biji & rebus)
2. 4 inchi belacan
3. 3 sudu makan minyak masak
Cara-Cara:
cili kering diblender dgn belacan sehingga lumat.
Tumiskan sehingga naik minyak.
Susunkan bahan-bahan diatas seperti dalam gambar ini.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment